Forårsklar din have med disse løgplanter

Narcisser og tulipaner er klassiske forårsblomster, der kan give haven et smukt farveløft tidligt på sæsonen. Narcisser kommer i mange forskellige farver og størrelser, fra de små påskelilje-lignende blomster til de store, prangende sorter. Tulipaner findes i et utal af farver og former, og de giver haven et elegant og elegant udseende. Planter begge løgtyper i grupper for at skabe en dramatisk effekt, og plant dem i dybden for at sikre, at de kommer igen år efter år.

Vælg de rette løg til din have

Når du skal vælge løg til din have, er det vigtigt at tage højde for dine vækstforhold og ønsker. Nogle løg trives bedst i sol, mens andre foretrækker delvis skygge. Derudover er der stor forskel på, hvornår de forskellige løg blomstrer om foråret. Hvis du vil have en lang blomstringsperiode, kan du med fordel vælge løg med forskellige blomstringstider. Der findes en guide til forårsløg, som kan hjælpe dig med at finde de rette løg til din have.

Sådan planter du løg for at sikre flot blomstring

For at sikre en flot blomstring i haven, er det vigtigt at plante løg på rette tidspunkt og på den rigtige måde. Start med at vælge et solrigt og veldræneret område i haven. Grav et hul, der er 2-3 gange så dybt som selve løget. Placer løget med spidsen opad og dæk det med jord. Husk at give løgene god afstand, så de ikke kommer til at stå for tæt. Vand jorden grundigt efter plantning. Mulch jorden med et lag bark eller løv for at holde på fugtigheden. Med denne fremgangsmåde kan du se frem til en farverig og blomstrende have til foråret.

Gødning og pleje af forårsløg

Forårsløg har brug for jævnlig gødning for at trives optimalt. Tilføj en langsomt frigivende organisk gødning til jorden omkring løgene om foråret. Dette giver planterne næring, efterhånden som de vokser. Sørg også for at holde jorden fugtig, men ikke vandmættet, mens løgene er i vækst. Fjern visne blade og blomsterstilke for at holde planterne pæne og lette næringsomsætningen. Løgene kan deles op og plantes igen efter blomstringen for at give flere planter næste år.

Løg, der blomstre i forskellige højder

Forskellige løgplanter blomstrer i forskellige højder, hvilket giver din have dybde og variation. Planter de høje tulipaner bagest, mens de mindre påskeliljer og krokus placeres forrest. På den måde skaber du et smukt blomstrende lag-på-lag-udtryk. Husk også at blande løgene i forskellige farver for at opnå den mest levende og farverige forårsudstilling.

Forlæng blomstringstiden med en varieret selection

En varieret selection af løgplanter kan forlænge blomstringstiden i haven. Vælg en kombination af tidlige, mellemliggende og sene løgplanter, så der er blomster i haven fra tidligt forår til sen sommer. Eksempler på tidlige løgplanter er krokus, vintergæk og påskeliljer. Mellemliggende løgplanter som tulipaner, hyacinter og narcisser følger efter. Og senere på sæsonen kan du nyde synet af sommerløg som liljer, dahlia og gladiolus. Ved at plante en blanding af løgplanter med forskellige blomstringstider sikrer du, at haven er i blomst gennem hele forårs- og sommersæsonen.

Skab kontraster med farverige løgplanter

Farverige løgplanter er en fantastisk måde at skabe kontraster i haven på. Tulipaner i stærke nuancer som rød, gul og lilla kan danne et smukt farvespil sammen med mere afdæmpede planter. Narcisser i hvid og gul spreder sig let og giver et naturligt udtryk. Og muscari, også kaldet druehyacinter, kommer i et bredt spektrum af blå, lilla og hvide farver, som kan danne et smukt tæppe på jorden. Ved at plante forskellige løgplanter med forskellig blomstringstid får du en have, der lyser op i flere omgange i foråret.

Brug løg til at skabe dybde i havebedene

Løg er et fantastisk værktøj til at skabe dybde og dimension i havebedene. Ved at plante forskellige løgplanter i forskellige højder og blomningstider, kan du opnå et flot og varieret udtryk i haven. Start med at plante de tidligste forårsløg som krokus og tulipaner i forreste række. Bag dem kan du plante lidt højere vækster som påskeliljer og hyacinter. Til sidst kan du plante de højeste løgplanter som liljer og allium i baggrunden. På den måde får du et lag-på-lag-udtryk, hvor der altid er noget i blomst. Husk at plante løgene i grupper for at opnå den bedste visuelle effekt.

Vild med vilde løg? Sådan får du dem til at trives

Vilde løg er en fantastisk måde at tilføje farve og interesse til din have. Disse robuste planter trives godt i de fleste jordtyper og kræver minimal pleje. For at få dine vilde løg til at trives, er det vigtigt at vælge en solrig placering med veldræneret jord. Plant løgene i grupper for at opnå den mest effektfulde visuelle effekt. Dæk løgene med et lag muldjord og giv dem vand efter behov, især i tørre perioder. Lad de vilde løg formere sig naturligt, og du vil snart have en blomstrende, naturlig have fyldt med disse charmerende forårsblomster.

Opbevar overskydende løg til næste sæson

Hvis du har flere løg end du kan plante i din have, så kan du gemme dem til næste sæson. Opbevar løgene i en kasse eller pose på et køligt, mørkt sted, som f.eks. en kælder eller uopvarmet garage. Sørg for, at løgene er tørre og fri for skader eller sygdomme, inden du opbevarer dem. Når foråret nærmer sig, kan du så løgene i haven igen. På den måde kan du nyde de samme smukke forårsblomster år efter år.